“Kalinka is een ensemble van Russische en Oekraïense volksmuziek en -dans. Wij hebben een koor, orkest en dansgroep die met elkaar de Oost-Europese folklore naar Nederland brengen. Onze professionele leiding en een deel van onze leden hebben hun wortels in Oekraïne en Rusland, maar ook veel Nederlanders uit Rotterdam en omgeving doen met veel plezier mee. “

Hoe het allemaal is begonnen.
Tijdens de tweede wereldoorlog transporteerde Nazi Duitsland vele jonge vrouwen uit het westen van de Sovjet Unie (Rusland, Oekraïne, Wit Rusland) naar Duitsland en deze werden onder dwang te werk gesteld. Ondanks dat het verboden was maakten deze vrouwen daar onder andere kennis met Nederlandse mannen die daar ook gedwongen moesten werken.

Aan het einde van de oorlog, durfden vele van deze vrouwen niet terug te keren naar hun moederland omdat zij het risico liepen door Stalin als langverraadsters te worden veroordeeld. Zij kozen dus vaak om met hun nieuwe geliefden mee te gaan en zo kwamen er in Nederland enkele duizenden van deze vrouwen terecht. Voor meer informatie zie het boek “Nadjezda”

Hier in het ook door de oorlog getroffen Nederland hadden ze het allesbehalve gemakkelijk en zochten zij steun bij hun lotgenoten. Ze deelden met elkaar hun problemen en heimwee naar hun onbereikbare familie en moederland.

De ‘Russinnen’ zongen, dansten en maakten muziek uit hun eigen cultuur en richtten zang- en dansgroepjes op. Sommigen van deze ensembles traden met succes op en floreerden, met anderen ging het minder goed door meningsverschillen of omstandigheden en verdwenen weer. Ook voelden geregeld Nederlandse mannen en vrouwen zich tot de muziek en dans aangetrokken en sloten zich bij een van de ensembles aan.

In november 1968 ontstond uit het samengaan van enkele groepjes een nieuw ensemble. De deelnemers richtten een officiële vereniging op onder de naam “Kalinka” en vestigden deze statutair in Rotterdam. Dit bleek het begin van een opvallende en unieke verschijning binnen de muziek- en danswereld in Nederland.

Mijn Tickets is momenteel in testmodus. Financiele transacties zullen niet worden verwerkt.